Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Leuke winter- en kerstactiviteiten op de Nederlandse Landgoederen

Door : De Nederlandse Landgoederen Dinsdag 23 nov 2021

In de donkere dagen voor kerst zijn veel prachtige landgoederen decor van sfeervol verlichte activiteiten*. Van kerstbomenverkoop, een pop-up winterrestaurant, wandeltochten tot sfeervolle kerstfairs: kleed je warm aan en geniet deze winter van de Nederlandse Landgoederen. 

*Omdat veel evenementen buiten plaatsvinden, is met de huidige maatregelen tegen het coronavirus gelukkig veel nog wel mogelijk. 
Hou de genoemde websites van de betreffende evenementen goed in de gaten voor eventuele wijzigingen. 

Wollig Landleven Winterfair | 27 & 28 november 2021
Kasteel Vosbergen

Eind november strijkt de rondreizende fair Wollig Landleven neer bij dit deze prachtige 17e eeuwse kasteel Vosbergen met buitenplaats en landgoed. Wollig Landleven zijn fairs met een breed aanbod met van alles op het gebied van wol, lifestyle en streekproducten. Meer informatie en kaartverkoop vindt u hier.

Tafelen in het winter pop-up restaurant | nieuwe data voor december worden nog bekend gemaakt
Landgoed Klarenbeek

Fine Food Factory & Landgoed Klarenbeek organiseren een pop-up winterrestaurant concept. Vanwege het verkorten van openingstijden in de horeca ging het van een diner naar een late lunch, ook wel Déjeuner Dinatoire genoemd. Maar flexibel als ze zijn, serveren ze toch het heerlijke Achterhoeks wild, wintergroenten uit de moestuin, en bijpassende wijnen. Geheel vegetarisch kan ook! Reserveren kan hier.

Kerstbomenverkoop | Vanaf 2 december
Kasteel Duivenvoorde

Al jaren traditie: de sfeervolle verkoop van kerstbomen bij Kasteel Duivenvoorde. Zelf gekweekt, dus kakelvers. Maar ze hebben ook mooie Nordmann sparren, afkomstig uit Duitsland of Denemarken. Daarnaast kun je ook terecht voor prachtige zelfgemaakte kerstkransen, maretakken en ander kerstgroen. Laat de kerstvoorpret maar beginnen! Ps. Voor een beter milieu breng je je kerstboom met kluit na de kerst terug, welke dan weer op het landgoed wordt teruggeplaatst. Bekijk de verkoop dagen en -tijden hier.

Zaag je eigen kerstboom | 11 & 12 - 18 & 19 december 2021
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Je kunt ook een échte scharrel-den van de Veluwe in huis halen, helemaal gratis! Je mag in het Nationaal Park een boom uitkiezen, afzagen en meenemen. Een leuk uitje, maar ook goed voor de natuur. Het weghalen van de dennenbomen voorkomt dat het unieke open stuifzandgebied dichtgroeit en dus verdwijnt. Bekijk de ‘afhaal’ data en alle andere informatie hier.

** geannuleerd ** Kerstsfeerwandeling | Kerstvakantie 2021
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Kerstvakantie tip! In de kerstvakantie zijn diverse wandelingen gepland om helemaal in de kerststemming te komen of om gewoon te genieten van de mysterieuze sfeer die het park in de winter uitstraalt: Nevels over de velden, het speciale licht en de kale bomen. Bekijk de agenda van de wandelingen hier.

** geannuleerd ** Kerst op Kasteel Amerongen | 23 december t/m 9 januari 2021

Tijdens de kerstvakantie kun je ook een leuk uitstapje maken naar Kasteel Amerongen. Van 23 december tot en met 9 januari zijn het Huis en de kasteeltuin prachtig versierd. Uitbundig gedekte tafels, honderden lampjes en prachtig versierde bomen. Een aanrader om de hele vakantie in de kerstsfeer te blijven. Meer informatie vindt u hier.

** geannuleerd ** Kerstmarkt Landgoed Fraeylemaborg | 18 & 19 december 2021

Dit prachtige landgoed in het noorden van het land is het ultieme decor voor een sfeervolle kerstmarkt. Op zaterdag 18 en zondag 19 december vind je op het terrein meer dan 50 kramen, kerstbomen, lichtjes en activiteiten. Je kan er bijvoorbeeld gratis schaatsen en je vindt er de lekkerste hapjes en drankjes. Het entreebewijs geeft ook toegang tot de Fraeylemaborg en de tentoonstelling in het Koetshuis. Koop je tickets hier!

** geannuleerd ** Kerst op Kasteel Huis Bergh | Vanaf 10 december 2021

Vanaf 10 december is het kasteel omgetoverd in kerstsfeer met kerstbomen, guirlandes, dennengroen en geurende bloemen in de vertrekken. Dit jaar is iedere zaal in een andere kleur gedecoreerd. Bezoekers worden verwelkomd met een knapperend haardvuur in de hal. Rotaryclub Bergh houdt haar traditionele kerstmarkt op zaterdag 10 december en op zondag 12 december is er een kerstconcert in de hal van het kasteel. Klik hier voor alle kerstactiviteiten op Kasteel Huis Bergh.

Levende kerstwandeltocht | 26 december 2021
Landgoed Vilsteren

Op tweede kerstdag, bij het invallen van de avond, kun je in de bossen van Vilsteren onder begeleiding van een verteller een wandeling maken door het kerstverhaal. Je ervaart welke ontberingen de herders in het begin van de jaartelling hebben moeten ondergaan tijdens een volkstelling. Je ontmoet onder andere de herders, een engel, drie koningen en wie denk je dat je aantreft in het stalletje..? Kaartverkoop start op zaterdag 11 december 2021. Klik hier om je aan te melden voor deze wandeltocht.

Winterwandeling Landgoed de Haere | 27 december 2021

Kom na de kerst uitbuiken op Landgoed de Haere met de winterwandeling over het prachtige landgoed. Geniet van de variatie in het park, de IJssellinie, de waterpartijen, de bossen en de velden. Onderweg vertellen natuurgidsen wat over het winterleven. De start is om 14.00 uur vanaf het voorplein van havezate de Haere. Klik hier voor meer informatie.

Foto header: Kasteel Amerongen

Winter Walking Dinner | 29 & 30 december
Landgoed Nieuw Rande

Volg de lichtjes door het bos. Je wandelt over het landgoed Nieuw Rande, onderweg word je verrast door lekkernijen. Je geniet gedurende de avond een heerlijke 4-gangen proeverij in de vorm van take-away vanuit leuke foodtrucks, al wandelend lekker genieten. Meer informatie vind je hier