Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Uniek duurzaam energieproject op Landgoed Singraven

Door : De Nederlandse Landgoederen Dinsdag 20 apr 2021

Landgoed Singraven in Denekamp bouwt aan een uniek duurzaam energie project met een eigen stroomvoorziening door de omzetting van waterkracht in elektriciteit bij de oude watermolen uit 1448. Met dit project en door de reeds geplaatste zonnepanelen op een ligboxenstal, is het landgoed van 465 hectare groot straks geheel energieneutraal.

De vijzelturbine, ofwel de mini-waterkrachtcentrale, is uniek in Nederland. De elektrische stroom wordt gewonnen uit het waterverval bij de stuw in de rivier de Dinkel. De vijzelturbine bestaat uit een grote schroef die de energie van vallend water omzet in een draaiende beweging. De draaiende vijzelas is verbonden met een generator voor de stroomopwekking. De visvriendelijke vijzel in de betonnen geul wordt verdekt ingebed in het landschap.

Landgoed Singraven heeft reeds een biologisch landbouwbedrijf en een biologische tuinderij. De vijzelturbine is daarmee een prachtig nieuw initiatief om het landgoed nog duurzamer te maken. Er worden ook nieuwe woningen gebouwd op het landgoed. Deze zullen volledig energieneutraal zijn.

Waterenergie

Het water van de Dinkel op het landgoed heeft een flink hoogteverschil, vandaar de watermolen. Door middel van waterkracht kan de molen van Singraven draaien, waardoor de houtzaagmolen en de korenmolen in werking worden gesteld. Jarenlang werd de watermolen met drie raderen gebruikt.

De vijzelturbine is in het voorjaar 2021 gereed en wekt stroom op voor circa tachtig huishoudens. Het is een initiatief van de Stichting Edwina van Heek dat is opgepakt door de Coöperatie Duurzaam Singraven in nauwe samenwerking met het Waterschap Vechtstromen.

www.singraven.nl