Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Volop biologische oogst uit de moestuinen van de Nederlandse Landgoederen

Door : De Nederlandse Landgoederen Woensdag 30 jun 2021

Tijdens de zomermaanden worden er volop vitaminen geoogst uit de moestuinen van Nederlandse landgoederen. Het eten van lokaal geproduceerde verse groenten en fruit is goed voor het milieu. Maar wist je dat je door het kopen van die producten ook bijdraagt aan de instandhouding van de landgoederen? De verse groenten, fruit en bloemen worden veelal verkocht ‘aan de deur’. Sommige landgoederen bieden abonnementen, zodat je structureel verzekerd bent van de heerlijkste biologische producten. Of wat dacht je van elke week een boeket verse bloemen? Sommige moestuinen zijn, al dan niet op afspraak, ook open voor publiek en zeker een bezoekje waard door de historische waarde en pronkstukken, zoals monumentale kassen. Lees meer over moestuinen op particuliere Nederlandse Landgoederen en rij er eens langs voor smaakvol eten uit eigen tuin!

Landgoed Zuylesteijn - Provincie Utrecht

De tuin en moestuin van Landgoed Zuylesteijn uit de 17e eeuw zijn een waar architectonisch hoogstandje in moestuinland en inmiddels monumentaal. Uit de tijd dat Zuylestein een oranje-landgoed was, is een gravure bewaard gebleven van Daniël Stoopendaal met details hoe de moestuin er in 1710 uitzag. In 2015 is de moestuin op het landgoed gerestaureerd, precies naar de beelden op deze prent. Er werd in voorbije eeuwen meer geproduceerd dan voor het landgoed zelf nodig was en producten van Zuylestein werden geleverd aan de Oranje-kastelen in het westen van het land. Tegenwoordig is productie nog steeds belangrijk, volgens biologische en circulaire principes. De landbouwwinkel verkoopt volop oogst. Mensen kunnen ook een groente abonnement nemen, of via de webshop bestellen en afhalen.

Landgoed Eyckenstein - Provincie Utrecht

De moestuin van Eyckenstein is eveneens een rijksmonument. Blikvangers hier zijn twee bijzondere rijksmonumentale kassen. De 19e eeuwse grote kas - de druivenkans - en de eveneens 19e eeuwse kleine kas - de orchideeënkas. De kleine kas heeft gebogen ramen (zie foto). In juni 2015 is de restauratie van de kassen in de moestuin afgerond en zijn ze in oude glorie hersteld. Sinds 2006 is de moestuin in gebruik als biologische Tuinderij Eyckenstein door Luuk Schouten. Agnes Kruiden heeft hier haar biologische kruidentuin. Er wordt een grote diversiteit aan groenten en kruiden geteeld en verkocht. De tuinderij is bovendien een plek waar klanten, (toevallige) bezoekers en vrijwilligers welkom zijn. Staat de poort open? Loop binnen en kijk rond! Op afspraak ook met groepen te bezoeken. 

Landgoed Vollenhoven - Provincie Utrecht 

De moestuin van Landgoed Vollenhoven is een anderhalf hectare grote historische moestuin, inclusief historische kassen, gelegen in een prachtige omgeving. De moestuin wordt in stand gehouden door medewerkers en vrijwilligers die vruchten en groenten kweken zonder bestrijdingsmiddelen. Er zijn zomers heerlijke moestuin pakketten te koop. Behalve groenten worden er ook heel veel bloemen gekweekt. Midden in de zomer kun je in de tuin zelf prachtige boeketten heerlijk ruikende lathyrus, dahlia’s en andere bloemen komen knippen met een bloemenknipkaart. Het landgoed en de moestuin zijn enkel toegankelijk op afspraak en niet zomaar vrij te bezoeken. 

Landgoed Klarenbeek - Provincie Gelderland

Het prachtige Landgoed Klarenbeek, met haar robuuste industriële erfgoed herstelde vorig jaar de moestuin uit 1920. Dankzij de familie Krepel herleeft de moestuin historie na honderd jaar. De moestuin produceert weer groenten, fruit en bloemen en de oogst wordt volledig toegepast door de cateraar. Op aanvraag worden er ook diners in de kas gegeven. De moestuin is niet toegankelijk voor bezoekers, maar het idee is dat er in de toekomst, net als vorig jaar, weer moestuin cursussen gegeven worden. Ze hebben ook plannen voor een kindertuin. 

Landgoed Marienwaerdt - Provincie Gelderland

Al sinds 1734 woont de Familie Van Verschuer op Landgoed Mariënwaerdt en beheren zij met vele werknemers de diverse bedrijven, gebouwen en de moestuin. De landbouw op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is helemaal biologisch. Ze bereiden ambachtelijk heerlijke delicatessen, zoals jam en sappen naar oude familierecepten met de oogst uit de moestuin en van de hoogstambomen, aangevuld met ingrediënten van biologische landbouwbedrijven uit de buurt. Die worden verkocht in de landwinkel. Als je de historische moestuin van dichtbij wil bekijken kun je een rondleiding boeken. 

Landgoed Beekzicht - Provincie Gelderland

Beekzicht is ooit begonnen als agrarische belegging. De beste gronden werden daarvoor uitgekozen: de gebieden langs de Voorsterbeek en op de Voorsterklei. De geteelde groenten uit de biologisch gecertificeerde moestuin van het landgoed komt dan ook van deze vruchtbare grond. De groenten uit de moestuin zijn in het seizoen te koop bij De Kolke, natuurkampeerterrein De Haverkamp en in de kraam bij het kantoor van Beekzicht. Elke woensdag en donderdag van 9.00-12.00 uur is moestuin geopend voor publiek. Ook de rozen - en bloementuin kun je dan bezichtigen. In de zomermaanden prachtig in bloei!

Landgoed bleijendijk - Provincie Noord-Brabant

De moestuin van Landgoed Bleijendijk wordt beheerd door de biologisch dynamische Tuinderij De Guit. De seizoensgroenten worden ook hier via abonnementen en in de winkel verkocht. De winkel ligt iedere zaterdag vol met verse groenten en fruit. Tot voor kort was het ook mogelijk om zelf te oogsten, maar vanwege de grote vraag naar de abonnementen, is daar te weinig groente voor. Goed nieuws in ieder geval voor dit veelzijdige landgoed in Vught, dat het landgoed op vele manier toegankelijk maakt voor publiek.  

Landgoed Twickel - provincie Overijssel 

Bij het grootste particuliere landgoed van Nederland ontbreekt een moestuin natuurlijk niet. De boomgaard en een groentetuin waren van levensbelang voor de voedselvoorziening van het huis. Tot de achttiende eeuw lag de ‘gebruikstuin’ dan ook binnen de grachtengordel. Nadat de tuinmode veranderde is de moestuin twee keer verplaatst. In de grote tuin omringd door een dikke muur, worden als vanouds groenten, fruit en bloemen gekweekt. Voor het kasteel en de tuinen, én voor het publiek. Van mei tot eind november, worden groenten en fruit verkocht in het verkoopstalletje achter in de moestuin. De hoveniers en vrijwilligers zijn aanwezig, je kan ze alles vragen. Elke woensdag- en vrijdagmiddag staat de moestuinpoort open van 13.00-16.00 uur. In de moestuin zijn ook bijzondere kassen te vinden. Direct achter de ingang staat het Iron House, een zeldzame pronkkas uit 1911.

Landgoed Duivenvoorde - provincie Zuid-Holland 

De ommuurde Leidse Tuin van Landgoed Duivenvoorde was van oudsher een moestuin, waarvan de opbrengsten die niet op het kasteel nodig waren, via het RijnSchie-kanaal vervoerd en verkocht werden in Leiden. Deze tuin heeft nu nog een uitgebreide collectie fruitbomen en een kruidentuin. Verder op het landgoed is een moestuin met koude bakken, een open veldje met tuin, en een muur met leifruit. Ook staat er een kas met druiven, kiwi-planten en éénjarigen zoals tomaten, komkommer, groenten en kruiden. In de moestuin bevinden zich een aantal bijenkasten, waar een imker regelmatig honing van maakt. Dit gedeelte is niet toegankelijk voor publiek, maar af en toe worden onder begeleiding wildplukwandelingen op het landgoed georganiseerd. De opbrengst van de moestuin wordt bij de parkeerplaats van het landgoed vanuit een klein stalletje verkocht voor €2,50 per portie. Daarnaast komen de koks van het landgoed ‘Hof van Duivenvoorde’ regelmatig verse munt of andere kruiden plukken voor hun gerechten. 

Roggebotstaete - Provincie Flevoland

Landgoed en proeftuin Roggebotstaete is een jong natuurgebied waar de eetbare natuur centraal staat. Hier is de moestuin geboren vanuit een andere filosofie dan die van eeuwenoude landgoederen. Het is een levend archief van vergeten groenten en eetbare bloemen. De moestuin is in ontwikkeling tot een eco-intensieve permacultuur- en moestuin. Met deze tuin wil het landgoed laten zien dat het mogelijk is om genoeg voedsel met minder ruimte te produceren met hoge biodiversiteit en een gezonde bodem. ‘Dit is voedselproductie met een lage impact op het milieu, maar tegelijkertijd met een versterking van de natuur met de productie van hoge kwaliteit voedsel binnen een rendabele bedrijfsvoering met een positief effect op de lokale gemeenschap.’ Neem zelf maar eens een kijkje en wandel door de mooi aangelegde tuin en leer nieuwe groenten kennen. Open van zonsopgang tot zonsondergang.