Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Nog tot 1 maart: Honderd Heiligen in Huis Bergh

Door : Nederlandse Landgoederen Vrijdag 01 dec 2017

 

In de laat middeleeuwse kunstcollectie van Huis Bergh bevinden zich heel veel afbeeldingen van heiligen. Patroonheiligen, naamheiligen en hoofdpersonen in boeiende heiligenverhalen. Door de eeuwen heen zijn heiligen of wonderen een dankbaar onderwerp van veel schilderijen en handschriften. Ze werden aangeroepen als mensen in nood waren of om te bedanken. Denk aan Antonius, die wordt aangeroepen als iemand iets kwijt is of Gertrudis, die werd aangeroepen als er muizen- of rattenplagen waren.

De tentoonstelling Honderd Heiligen vertelt over de heiligen in de collectie en onderzoekt wat heiligennamen nu nog betekenen. Het levert boeiende verhalen op.Veel Nederlandse voornamen zijn afgeleid van heiligennamen zonder dat de bezitters van die namen zich daarvan bewust zijn. Interessant en vermakelijk is de film met verhalen van personen waarvan de voornaam is afgeleid van een heilige. Ze vertellen of ze iets herkennen in de eigenschappen van die heilige. Ook kunt u uw 'eigen heilige' opzoeken en zich daarbij (laten) fotograferen.

Bij de 'heiligen-audiotour' komt de nadruk te liggen op het kijken naar het object. Wat of wie zie je? Hoe weet je wie er afgebeeld wordt? Ook komt er ruimte voor verdieping voor de bezoeker die graag wat dieper op het onderwerp ingaat. Voor kinderen is er een educatieve en vermakelijke zoektocht in de collectie naar attributen van heiligen en wordt uitgelegd wat de betekenis ervan is. De tentoonstelling is nog te zien tot 1 maart.