Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Nettenvelden en het Groot Heideschaap op Landgoed De Lookerhof

Door : Nederlandse Landgoederen Maandag 10 sep 2018

 

Op Landgoed De Lookerhof, op de flanken van de Herikerberg in Markelo, bevinden zich nog enkele authentieke Nettenvelden, begroeid met heide. Op deze heidevelden, vroeger in het bezit van de Firma Jannink in Goor, werden de echte ouderwetse visnetten van geïmpregneerd touw, uitgerold om te drogen. Nadat de firma Jannink in de zestiger jaren van de vorige eeuw haar deuren had gesloten, kwamen deze laatste nettenvelden in het bezit van De Lookerhof.

Omdat het voortbestaan van heide in Nederland voornamelijk van de mens afhankelijk is, is het onderhouden van deze heidevelden, te midden van dennen- en eikenbossen, een speerpunt van beleid in het onderhoud van het landgoed.

Hoewel heide zich thuis voelt in vochtige streken waar het ’s zomers warm en ’s winters niet al te koud is, ligt vergrassing en verdichting met dennenopslag op de loer. Grootschalig plaggen kan nadelig zijn voor de fauna en is daardoor voor het landgoed geen optie.

Eigenaar Martine Overmeer: “Hiervoor is het schaap een uitgelezen hulp om de heide te onderhouden. We zijn dan ook erg blij dat we het Groot Heideschaap een thuis kunnen bieden”.

In samenwerking met Edgar de Poel, schapenfokker en voorvechter van het in stand houden van oorspronkelijke huisdierrassen als het Groot Heideschaap, grazen deze grote hoogbenige en ongehoornde viervoeters met een goed loopvermogen. Ze staan bekend om hun hoge opname van laagwaardig ruwvoer en voelen zich daarom thuis in dit gebied.

Schapenfokker Edgar de Poel: “Het Groot Heideschaap is verbonden met Twente. De voorouders van dit ras kwamen tijdens de 80-jarige oorlog mee met de Spaanse legers naar deze gebieden. Deze hoogbenige schapen konden het tempo goed bijbenen en onderweg grazen. Zij voorzagen de (huur)soldaten en hun families van verse melk, vlees en wol. Deze wol is eeuwenlang gebruikt in de lakenindustrie en had vanwege de fijnere structuur de voorkeur boven de grofharige wol van de inheemse schapen. Hierdoor kon men dunnere kleding dragen”.

Tegenwoordig hebben katoen en synthetisch textiel de schapenwol verdrongen en tonen de schapen hun waarde als terreinbeheerder, om terreinen zoals heide in goede conditie te houden en verbossing tegen te gaan.

De inzet van schapen geniet de voorkeur boven het plaggen omdat begrazing een positieve uitwerking heeft. Het tijdelijk begrazen zorgt voor een minimale verstoring, zorgt voor verspreiding van zaden en de mest draagt bij aan de instandhouding van de insecten.

Als tegenprestatie voor het laten begrazen mag Edgar de Poel resthout van het landgoed gebruiken om zijn nieuwe insectenboerderij te verwarmen. Deze insecten zijn onderdeel van de eiwit-transitie. Zo komen oude landbouw, waar de schapen onderdeel van zijn, en de nieuwe landbouw bij elkaar op Landgoed De Lookerhof.

Voor meer informatie: landgoedlookerhof@gmail.com