Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Nederlandse Landgoederen bij RTV Oost

Door : Nederlandse Landgoederen Dinsdag 09 jan 2018

 
Tijdens de Kerstperiode besteedde het radioprogramma ‘Achter de schermen’ van RTV Oost aandacht aan de Nederlandse Landgoederen. Presentator Hans van Wieren sprak met Adrienne Vriesendorp (bestuurslid bij de FPG) over het doel van het initiatief.

Volgens Vriesendorp kennen veel mensen wel één of meer landgoederen in hun omgeving, maar reageren de meesten verbaasd als zij horen om hoeveel landgoederen het gaat door heel Nederland. En dat daar bovendien van alles is te doen: van wandelen tot overnachten, trouwen of vergaderen. Door zich landelijk te laten zien willen de deelnemende landgoederen dat graag veranderen.  

Het beeld van  landgoederen als 'gesloten bolwerken', waar Vriesendorp door de interviewer mee wordt geconfronteerd, klopt volgens haar al lang niet meer met de realiteit. Het merendeel van alle landgoederen in Nederland is vrij toegankelijk voor wandelaars (zo’n 140.000 hectare in totaal, red.). Andere zijn bijvoorbeeld opengesteld bij activiteiten en evenementen of voor vrijwilligers.

Als onderscheidende kenmerken van de Nederlandse Landgoederen noemt Vriesendorp het natuur- en cultuurschoon, de bijzondere verhalen en het sterke eigen karakter van ieder landgoed op zich. Ze verwacht dat het aantal deelnemende landgoederen aan het initiatief de komende tijd nog zal groeien.

Beluister hier het interview (vanaf minuut 46:20).