Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed Weleveld

150 Hectare
Twentse
historie en
vermaak

Landgoed Weleveld komt al vroeg voor in de geschiedenis. Het landgoed en haar bewoners speelde een belangrijke rol in de Twentse geschiedenis. Tegenwoordig is Weleveld vooral bekend om de prachtige typische Twentse natuur. Het doel is het behoud van de hoogwaardige natuur en landbouw en het zichtbaar maken van het rijke verleden. Zo kan Weleveld ook de toekomstige eeuwen nog veel mensen voeden, vermaken en verbazen.

Weleveld is een van de oudste landgoederen in Twente en gaat terug tot 1244. Er werd een havezathe in 1300 gebouwd. De laatste Van Weleveld stierf in 1526. Dochter Anna huwde Sweder Schele. Hun zoon Casper studeerde in Wittenberg bij Luther en bracht de nieuwe leer naar Twente. Onder zijn zoon Sweder II Schele van Weleveld floreerde het landgoed met 500 hectare en wel vijftig boerderijen. Uiteindelijk kocht Cato Hänisch-ten Cate het landgoed in 1908. Haar kleindochter woont weer op het landgoed in het Jachthuis.

Het doel van landgoed Weleveld is het behoud van de hoogwaardige natuur en landbouw en het rijke verleden illustreren. Waar eens het kasteel stond is een permanente openluchttentoonstelling over de vroegste geschiedenis van Weleveld.

Op Landgoed Weleveld is bijzonder veel te zien en te doen. Buitensporten als kanovaren en boogschieten of een balletje slaan bij golfclub Weleveld Golf. Voor de wandelaars zijn er talloze paden en paadjes waarop vrij gewandeld kan worden. Een mooie route is het Kloosterpad Zenderen. Ook is het mogelijk een huifkartocht te maken. Met een klein of groot gezelschap.

NIKS