Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed Twickel

4.100 hectare
vijf eeuwen tuingeschiedenis
cultuur & natuur
in levendige harmonie

Bij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en meer dan 4.000 hectare groot. Daarmee is het een van de grootste landgoederen van Nederland.

De oorsprong van Twickel gaat terug tot 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘huis Eijsinc’ dat al snel de naam Twickel kreeg. Zes generaties breidden dit bezit uit tot het huidige landgoed met kasteel Twickel als levend middelpunt. De laatste eigenaresse barones Van Heeckeren van Wassenaer schonk Twickel in 1953 aan de door haar opgerichte stichting.

Overeenkomstig haar wens is het kasteel nog steeds bewoond. Op een beperkt aantal ‘kasteeldagen’ in de voor- en nazomer worden rondleidingen verzorgd door het huis. De kasteeltuinen en de historische moestuin zijn in de zomermaanden op eigen gelegenheid of met een gids te bezoeken.

De huisplaats wordt omringd door een coulisselandschap van bossen, velden en landbouwgronden. Er bevinden zich op Twickel zo’n 150 boerderijen en andere gebouwen zoals twee watermolens, een watertoren en houtzagerij. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen.

NIKS