Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed Smithuyserbos

40 Hectare
Legende
van de
Wolfsheuvel

Een bijzondere ontmoeting was het, tussen wolf en herder bij de Wolfsdreuvik (wolfsheuvel). Verteld in de legende ‘de wolvin in de kerstnacht’, maar deze ‘wolfsheuvel’ komt u ook echt tegen op uw wandeling door het Smithuyserbos.

Het Smithuyserbos is een bos ten Zuidoosten van Hilversum in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Landgoed Smithuyserbos herbergt 'De Wolfsdreuvik' een apart soort torentje, ontworpen door architect Jan Rebel in 1938 en eigenlijk een follie, een bizar of nutteloos bouwwerk.

Het bos zelf is veelzijdig, dankzij kleinschalig beheer met specifieke aandacht voor de flora en fauna. U ziet een groot assortiment aan bomen en struikgewassen, met een rijke natuurlijke verjonging vol vogelsoorten, viervoeters, reptielen en amfibieën. Opvallend zijn de zandverstuivingselementen en douglassen van meer dan 120 jaar oud, en die zijn dus hoog! Ook stuit u op cultuurhistorische elementen, zoals een hessenweg (voormalige handelsweg) en een vermoedelijke schans, een verdedigingswerk. 

NIKS