Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed Pineta

9,5 hectare
Bijzondere flora en fauna
in het Bourgondische Brabant 

Landgoed Pineta ligt aan de Bredaseweg in de landgoederenzone van Tilburg, ter hoogte van het welbekende bosgebied De oude Warande. Bijzonder: het vitale bos is het voormalige jachtterrein van Koning Willem II! Tuinarchitect Maréchal ontwierp de ‘groene’ inrichting van het landgoed met haar slingerende lanen en paden.

Tussen twee hoge penanten met sierlantaarns, bevindt zich een smeedijzeren poort. Deze markeert de toegang tot de fraaie oprijlaan. In het seizoen wordt deze geflankeerd door een wit laken van lelietjes van dalen, met rechts een bosrand. Landgoed Pineta biedt een plek aan unieke en deels zeldzame flora en fauna. Zo komen de steenmarter en wespendief er voor, maar ook bijzondere soorten bosmieren, varens en korstmossen. In het parkachtige voorste deel van het landgoed bevinden zich vele bomen, waaronder een centraal geplaatste beuk, een acacia en volgroeide wallen rododendrons.

Het landgoed ligt op fietsafstand van het hart van de stad, de Tilburgse Universiteit en het bijbehorende treinstation. Ook vanaf de A58 en zelfs Eindhoven Airport (30 minuten rijden) is het goed bereikbaar. In de directe omgeving bevinden zich voornamelijk andere kleine landgoederen en golfclub ‘Prise d’Eau’. Het maakt deel uit van het in de regio bekende ‘Stadsbos 013’.

De huidige bewoners van dit 9,5 hectare grote landgoed zagen het als belevenis en uniek voorrecht om op deze “mooiste plek van Tilburg” te leven. Daar kunnen binnenkort anderen van genieten, want dit onder de Natuurschoonwet gerangschikte landgoed (uitstekend onderhouden én met royale bungalow en bouwblok…) staat op dit moment te koop. Voor de ‘happy few’!

NIKS