Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed Nijenhuis & Westerflier

510 Hectare
Buitengewoon
duo-landgoed 
rond Diepenheim 

Landgoed Nijenhuis & Westerflier is een dubbel landgoed in Zuidwest Twente. Het bestaat uit twee landgoederen die als één geheel worden beheerd; Het Nijenhuis en het Westerflier.

Landgoed Nijenhuis & Westerflier bestaat uit verpachte landbouwgrond, bos, natuurgebied en zo'n 40 wooneenheden. Het is grotendeels opengesteld en dus voor iedereen gratis toegankelijk om te wandelen en te fietsen.

Het Nijenhuis ligt ten oosten van Diepenheim. Het statige Huis Nijenhuis heeft 4 torens en is de kern van een intacte buitenplaats met bouwhuizen, een park, een werkplaats, een moestuin en een oranjerie. Het karakter van het Nijenhuis is parkachtig: romantische wandelpaden langs de slingerende Molenbeek, monumentale boomgroepen en schilderachtige doorkijkjes bepalen het beeld.

Het Westerflier ligt ten westen van Diepenheim. Het is minder romantisch, meer functioneel van karakter: grote weilanden, uitgestrekte bospercelen en rechte lanen. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark.

Bijzonder aan het landgoed is, de nauwe relatie met de vaderlandse geschiedenis omdat o.a. de Raadpensionaris Rutger Jan Schimmelpenninck en zijn zoon Gerrit Schimmelpenninck, die de eerste premier van Nederland was, op het Nijenhuis hebben gewoond. En de ligging bij het kunstenstadje Diepenheim, waar maar liefst zes landgoederen te vinden zijn. De 1 kilometer lange oprijlaan van het Nijenhuis is ook buitengewoon.

NIKS