Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed Nieuw Rande

145 hectare
Eten en slapen
in een Engels landschapspark
langs de IJssel

Landgoed Nieuw Rande is een natuurgebied ten noorden van Deventer dat zich uitstrekt van de uiterwaarden van de IJssel tot aan het dorp Diepenveen. Het hart van het landgoed wordt gevormd door het park dat de heer Duymaer van Twist in 1856 liet aanleggen door J.D. Zocher jr., vooral bekend van de aanleg van het Amsterdamse Vondelpark.

Gebruikmakend van de reeds aanwezige kolken en hoogteverschillen creëerde Zocher een schitterend Engels landschapspark met fraaie waterpartijen, doorkijkjes en boomgroepen. Het landgoed ademt nog steeds dezelfde grandeur als in de negentiende eeuw. Nieuw Rande is behalve voor de vele wandelaars, een toevluchtsoord voor de haas, de ree, de vos, de ijsvogel en de zeldzame knoflookpad.

Sinds 2013 heeft Hotel Gaia zich in huis Nieuw Rande gevestigd, met elf ruime en originele hotelkamers. Het restaurant van Hotel Gaia is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 22.00 uur geopend. Het pand is in 1998 aangemerkt als Rijksmonument en is eigendom van Stichting IJssellandschap. 

NIKS