Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed het Zand Hattemer Oldenburger

78 Hectare
Natuurkamperen
in de Achterhoekse 
bossen en weiden

Op een oud landgoed, gelegen langs zandwegen en tussen gemengde bossen met akkers, bevindt zich Landgoed Het Zand Hattemer Oldenburg. Het landgoed beschikt over maar liefst zeven natuurkampeerweiden, elk een halve hectare groot (30 plaatsen in totaal).

Kampeerders hebben vrije keuze uit alle velden, elk met een eigen sfeer. Het terrein ademt de sfeer van rust en privacy, ook in het hoogseizoen. En u kunt naar hartenlust wandelen en fietsen 'vanaf uw scheerlijn'. De natuurcamping is het hele jaar geopend. Op elk veld is een kraan met leidingwater of een pomp. Er is nieuw sanitair bij de entree en op de velden verderop in het bos kunt u gebruik maken van een eigen chemisch toilet. Er zijn ook twee Bed & Breakfasts (ieder voor twee personen). 

De vertelling van de landgoedgeschiedenis wordt op aanvraag gegeven door de eigenaar, maar we geven u alvast een klein voorproefje van de rijke historie, die teruggaat tot in de middeleeuwen. Toen was het landgoed onderdeel van de Marke Hattemer (Hattemer Oldenburger). In 1813 werd het verkocht aan baron van der Heijden. In 1934 kocht de overgrootvader van de huidige eigenaar, jonkheer Rudolf Dittlinger, het landgoed in afgebrande staat van de familie Passmann (van kasteel Slangenburg bij Doetinchem).

Grootvader Ir. Piet de Fremery heeft Het Zand ingeplant met exoten als Douglas, larix en Amerikaanse eik, maar ook veel grove den, inlandse eik en beuk. Verder plantte hij berken, tamme kastanje, krentenstruik, acacia, digitalis, en zorgde voor laangezichten en doorkijkjes. Op de akkers groeit rogge, tarwe, maïs en gras. Leuk detail is dat tot 1943 de stoomtrein Doetinchem-Zelhem-Ruurlo over Het Zand liep. 

NIKS