Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed de Lookerhof

15 hectare
natuurlijk karakter 
in het bosrijke Twente 

Op landgoed de Lookerhof vindt u voornamelijk dennen, berken en eiken. Reeën, hazen, konijnen en egels zijn gewaardeerde bewoners van de droge zandgrond in een gebied waar wandelaars en fietsers welkome gasten zijn.

Door het gebied slingeren mooie wandelpaden en een fietspad voor de sportieve fietser. Er zijn twee natuurlijke bosvijvers en heidevelden die ooit zijn aangelegd voor het drogen van visnetten ten behoeve van de voormalige Nettenfabriek Jannink in Goor.

Tevens is er op het landgoed door de Heemkundevereniging Markelo een 'onderschoer'  met spoorrails en kiepkarren aangelegd. Het betreft replica’s van een schuilhut en een treinstel, zoals vroeger gebruikt werden door de turf-stekers in de omgeving. In Markelo en omstreken waren vroeger veel kleine en grotere steenfabrieken. Bij het onderschoer wordt verwezen naar een nabijgelegen theeschenkerij met een klein museum over de geschiedenis van het turfsteken en de steenbakkerijen in Markelo en omgeving.

De fietsroute maakt onderdeel uit van een grote regionale fietsroute en wordt veel gebruikt. Eenmaal per jaar wordt door de Markelose Rijvereniging een samengestelde wedstrijd (eventing - hippisch evenement) gehouden op het terrein. Ten slotte is het mogelijk om op het landgoed gebruik te maken van een kleinschalige, hoogwaardige vergaderlocatie.