Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Landgoed de Barendonk

50 Hectare
Beleving van het
groene, gastvrije,
Brabantse leven

Landgoed de Barendonk ligt ten zuiden van Nijmegen in een landschappelijk bijzonder gebied. Het landgoed wordt door de eigenaren Liesbeth en Jan Hermanussen-Thijssen met veel liefde en energie in stand gehouden.

Lange geschiedenis Barendonk
Liesbeth en Jan Hermanussen-Thijssen gaven in 1996 een recreatieve bestemming aan het 50 hectare grote landgoed, dat al sinds 1842 familiebezit is. Toen kocht Adrianus Thijssen het statige huis en de omliggende landerijen aan. De feitelijke geschiedenis reikt ver tot in de middeleeuwen, met een eerste vermelding in 1484. De plek is zelfs al bekend vanaf 1308 uit de tijd van de Heeren van Cuyck, en heette toen “Bierdunck". Later vinden we Bierdunck terug als Baarendonck, Baerendonk en thans als Barendonk. Baren komt  overigens van “Bir” (beer / mannetjeszwijn).

Landschappelijke eenheid
Samen met de landgoederen Hiersenhof, Ossenbroek en Tongelaar vormt De Barendonk een landschappelijke eenheid, die kenmerkend is voor dit gebied ten zuiden van Nijmegen. Een fascinerende afwisseling van bossen, beken, weilanden, wielen (kolken ontstaan na dijkdoorbraken en overstromingen van de Maas), boomgaarden en bouwlanden. Kom dus vooral naar De Barendonk om  zelf de natuurlijke, cultuurhistorische en traditionele rijkdom van Het land van Cuijk te ontdekken.

Moderne melkveehouderij
Landgoed de Barendonk heeft van oudsher een agrarische achtergrond: na de Tweede Wereldoorlog was het een fruitbedrijf met wat melkkoeien en akkerbouw. In de zeventiger jaren werd het fruit vervangen door melkvee, wat nu nog steeds de hoofdbron van inkomsten is. De melkkoeien zijn gehuisvest in moderne loopstallen en worden gemolken door een Lely Astronaut melkrobot. 

Veel overnachtingsmogelijkheden
Landgoed De Barendonk biedt diverse authentieke maar comfortabele overnachtingsmogelijkheden. U heeft de keuze uit: het statige voorhuis (13 p.), de Vlaamsche schuur (22 p.), Koetshuis (8 volw., 4 kind.), Paardement (6 p. ), de Trekkershutten (4-5 p.) of  het hooi hotel. Tevens bent u met eigen tent of caravan welkom op ons Natuurkampeerterrein.

Trouwen en vergaderen
Bruidsparen mogen elkaar het jawoord geven in het Grote Huis. De verbouwde Appelloods of  Domainezaal biedt een  aangename informele vergaderruimte met een weids uitzicht. Voor briljante ideeën  en verfrissende activiteiten met veel sfeer, zoeken steeds meer bedrijven Landgoed de Barendonk op.

NIKS