Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Kasteel Huis Bergh

450 Hectare
Natuurlandschap met
grootste kasteel 
van Nederland

Aan de rand van het stadje ’s-Heerenberg ligt, omsloten door gracht en oude vestingwal, kasteel Huis Bergh. Het middeleeuwse kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh.

In 1912 werd het gekocht en gerestaureerd door Jan van Heek, telg uit de bekende Enschedese textielfamilie. Hij legde met liefde en passie een prachtige museale collectie aan van o.a. middeleeuwse handschriften en vroeg-Italiaanse schilderkunst.

Bij het kasteel hoort een bijzondere kasteeltuin, de oudste van Nederland. De kasteeltuin werd met behulp van oude kaarten en archiefstukken uit de 18de eeuw geheel in stijl opnieuw aangelegd. Aan de kasteeltuin grenst een sterrenbos, een bos met paden die vanuit het midden naar buiten lopen.

Tot het bezit van Huis Bergh behoort ook een deel van het Bergherbos tussen ’s-Heerenberg en Zeddam dat onder voorwaarden vrij toegankelijk is voor wandelaars, ruiters, fietsers en mountainbikers. Ook kasteel en tuin zijn te bezoeken. Overnachten kan in het hotel in de buitenste vestigingswal van het kasteel. De romantische suites van Kasteel Huis Bergh zijn gevestigd in de oude torens.

NIKS