Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Heidegoed 't Kluenven

11 Hectare
Twentse heide
en architectuur

Heidegoed ’t Kluenven is een buitenplaats met bos, hei en water vernoemd naar een typisch Twents heideven. Het terrein maakt onderdeel uit van het Nationaal Natuurnetwerk. De buitenplaats bestaat sinds de bouw van een stenen vakantiewoning in 1938, ontworpen in Engelse cottagestijl door architect Jan van Erven Dorens.

Sinds mei 1940 wordt ’t Kluenven bewoond en daarom zijn toen verschillende gebouwen toegevoegd. Het complex op de rand van bos en hei oogt als het kleinste en leukste dorp van Twente. In de periode 2006-2015 zijn de gebouwen gerenoveerd en de tuinen opnieuw aangelegd in een stijl passend bij de architectuur en de omliggende natuur. Ook is heide teruggebracht in plaats van bospercelen. Om de kosten van het onderhoud te kunnen dragen is een vakantiewoning gerealiseerd. Deze inkomsten maken ook het 'Meegenieten' op ’t Kluenven mogelijk (zie hieronder). 

Verblijven op ’t Kluenven
Het Slaaphuis is het gastenverblijf en de vakantiewoning van 't Kluenven. Een buitengewoon charmant gebouw met veel karakter en comfort op een prachtige plek te midden van ca. 30 hectare bos en hei. Groepen van 8 - 15 personen (met slaapzaal erbij 23) kunnen hier in elk jaargetijde genieten. Voor kinderen en ouderen is er het Speelbos met ballenkooi, zwemvijver, speeltuin en klimparcours. En als er ijs ligt kun je schaatsen op het Kluenven!

Meegenieten op ’t Kluenven
Te mooi om alleen van te genieten! Maar ook te kwetsbaar om open te stellen. Daarom bestaat sinds 2007 Meegenieten op ’t Kluenven: een programma van activiteiten om mensen te laten meegenieten van de afwisselende natuur, de afwijkende architectuur en de verbindende tuinen. Vast onderdeel zijn de rondleidingen (mogelijk met consumpties). Andere voorbeelden zijn het klimmen over het klimparcours in het Speelbos (leuk en spannend voor jong en oud), beeldententoonstellingen op het terrein, buitenconcerten en lezingen. In onderling overleg is redelijk veel mogelijk. Niet alles want de continuïteit van ’t Kluenven vergt zorgvuldig omgaan met gebouwen en natuur en met de privacy van gasten in het Slaaphuis en de bewoners. Daarom gebeurt Meegenieten altijd in goed overleg op afspraak.

NIKS