Nederlandse
Landgoederen

Voor altijd.

Natuur, cultuur & historie

Den Treek-Henschoten

2200 hectare
Familielandgoed met karakter

Den Treek-Henschoten ligt in het groene hart van de provincie Utrecht op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Uitgestrekte bossen, heidevelden, landbouwgronden en natuur wisselen elkaar af. Dat geeft een gevarieerd en spannend landschap met bijzondere natuurwaarden.

In het beleid ligt de nadruk op de grondgebonden landbouw, op de instandhouding en verdere ontwikkeling van deze natuurwaarden en op de bosbouw. Met haar 2200 hectaren is Den Treek-Henschoten één van de grootste landgoederen in Nederland. De gronden van het landgoed liggen binnen de gemeentegrenzen van vijf gemeenten: Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Het eeuwenoude landgoed is in het bezit van ruim 600 nazaten van Willem Hendrik de Beaufort, die het kocht in 1807. Het gebied kent een rijke historie, zowel landschappelijk als cultuurhistorisch. In 2017 werd er een 12.900 jaar oud oerbos gevonden. Uniek in Europa.

Er wordt gewerkt, gewoond en gerecreëerd op Den Treek-Henschoten. Bekende trekpleisters zijn de Pyramide van Austerlitz en het Henschotermeer. Maar er lopen ook prachtige wandel- en fietsroutes over het landgoed. Bezoekers kunnen in het Treeker Info Punt en op de uitgebreide website van het landgoed terecht voor informatie. Er zijn diverse wandelingen over het landgoed die op eigen gelegenheid te maken zijn. Voor fietsers is er de Treeker Webapp langs allerlei bezienswaardigheden. Mountainbikers kunnen tegen betaling terecht op twee nieuwe, uitdagende mountainbikeroutes. Ruiters en koetsiers kunnen tegen betaling gebruik maken van zo'n 62 kilometer aan goed onderhouden ruiterpaden.

Meer info en vignetten via de website. 

NIKS